שיקום קרקעות בתחנות דלק
בשנה האינטנסיבית שחלפה ביצענו סקרי קרקע ב- 142 תחנות דלק פנימיות בקיבוצים ומושבים השייכים לארגוני הקניות בכל הארץ. בסקרים אלה התקבלה תמונה ברורה של רמת הזיהום בקרקע. בחלק מהתחנות שבהן אותר זיהום קרקע, בוצעה פעילות המשך שבה היקף הזיהום תוחם.
ממצאי הסקרים מצביעים על שונות ברמת הזיהום מתחנה לתחנה. החל בתחנות בהן אין זיהום כלל, וכלה בתחנות בהן הזיהום רב ומפושט על פני ולעומק שטח גדול מאוד ומחייב השקעה גדולה מאוד של עבודה וכסף.
כעת ניתן לעבור לשלב הבא – שיקום הקרקעות.
לפי מתווה האסדרה המוסכם בנינו לבין המשרד להגנת הסביבה מיום 2.7.2023 אנחנו נדרשים לשקם את הקרקעות המזוהמות, ולהסדיר את התחנות על פי תקנות הרגולציה בקיבוצים שבהם נמצא זיהום קרקע.
מטרות השיקום הן לסלק קרקע מזוהמת מהקיבוצים ולהבטיח כי לא נשקפת סכנה של זיהום מי תהום ושל פגיעה בבריאות הציבור.
בתום פעולות השיקום, כולל השבת המצב באתר לקדמותו, יקבל הקיבוץ אישור רגולטורי כי לא נדרשת כל פעולה נוספת בקשר לשיקום קרקע מזוהמת בקרקע התחנה (NFA).
תיאור העבודות המתוכננות במסגרת הליך השיקום
מהאתרים (תחנות הדלק) המשוקמים אנו נדרשים לפנות אחד או יותר מתוך שלושה סוגים של פסולת וקרקע מזוהמת, לאתרי טיפול/קליטה מותאמים לסוג ומאושרים על ידי המשרד להגנת הסביבה:
1. פסולת מוצקה – מכלים, צינורות, בטונים גגות, לאתר פינוי פסולת מוצקה.
2. אדמה לא מזוהמת – אם זיהום הקרקע אינו חמור, ניתן להשתמש באדמה המפונית באתרי פסולת רטובה (ביתי) לצורך כיסוי הפסולת. זה מצריך אישור מיוחד של ממונה קרקעות מזוהמות במשרד להגנת הסביבה. פינוי לצורך זה זול ביחס לפינוי לטיפול ביולוגי לצורך שיקום.
3. אדמה מזוהמת – אדמה שחייבת להגיע לאתר טיפול ביולוגי.
עבודות השיקום יכולות להיות באחת משלוש דרגות לפי חומרת הזיהום בקרקע:
1. אתרים שבהם גם יש מתקנים (ששימשו את התחנה בעבר) וגם נדרשת חפירה לשיקום קרקע מזוהמת. הזיהום מפושט מתחת למתקני התחנה. נדרשת שליפת תשתיות התחנה התת קרקעיות, חפירה של האדמה מזוהמת לפי ממצאי הסקרים (כ-60 קיבוצים).
2. אתרים שבהם החפירה תכלול חפירה של קרקע מזוהמת לשיקום ושליפת מכלים תת קרקעיים, ללא צורך בהריסת תשתיות על קרקעיות (כ-40 קיבוצים).
3. אתרים שבהם לא נמצא זיהום קרקע אך יש להוציא את התשתיות שמתחת לקרקע על מנת לבטל את התחנה ולהסיר חשדות עתידיים לזיהום (כ-40 קיבוצים).
תיאור תהליך השיקום:
שלב א' – מדידות וסימון:
ביצוע מדידות, סימון וגידור של שטח הפעולה. ניתוק תשתיות כמו חשמל מים ביוב ותקשורת, סילוק מהאתר של כל האלמנטים כמו גגות, עמודים וכדומה, פסולת מוצקה שעל פני הקרקע עד שהשטח פנוי ומוכן לתחילת חפירה.
שלב ב' – חפירה ופינוי:
ביצוע חפירה. החפירה תימשך עד שבבדיקות שדה ימצא הדוגם שהקרקע נקיה. כל חפירה מלווה על ידי דוגם (ככל הנראה מהחברה שביצעה את הסקר – LDD, ואזה, ווינטסט).
היקף החפירה נקבע על פי ממצאי הסקרים שבוצעו. יש לקחת בחשבון כי היקף הזיהום שאותר אינו סופי וכי יתכן שבעת החפירה יתברר כי הזיהום רב יותר. קרקע מזוהמת נשלחת ישירות לאתרי הטיפול/הקליטה. אין לערום קרקע מזוהמת באתר החפירה. בעת החפירה יהיו באתר משאיות שיפנו את האדמה שהבאגר מעלה. יעד הפינוי יהיה לפי הנחיות הממונה על קרקעות במשרד להגנת הסביבה. כאמור, קרקע מזוהמת לאתר סילוק פסולת, קרקע לא מזוהמת – לשימוש חוזר.
תהליך החפירה מסתיים רק לאחר קבלת תוצאות אנליזה מהמעבדות האנליטיות לדיגום המוודא. התקבלו תוצאות "נקיות" יש לבקש את אישור המטה לכיסוי החפירה, במידה ותוצאות המעבדה מצאו כי עדיין קיימת קרקע מזוהמת במחפורת יהיה צורך להמשיך לחפור עד הגעה לקרקע נקיה וחוזר חלילה. תהליך בדיקת האנליזה במעבדות ימשך עד 72 שעות. זה זמן "מבוזבז" מבחינת הקבלן המבצע ולכן יש יתרון לריכוז עבודות נוספות באותו איזור, על מנת שהציוד לא יעמוד בטל.
שלב ג' – השבת המצב לקדמותו:
אחרי קבלת אישור המטה לכיסוי החפירה, ישיב הקבלן המבצע את אתר החפירה לקדמותו. תהליך הכיסוי כולל את כל הדרוש על מנת למנוע שקיעות ופגיעה בזרימת מי נגר ותשטיפים באתר. אם ההשבה מחייבת הידוק יכול התהליך להמשך יותר מיום אחד.
מפקח: במהלך העבודות יהיה בשטח מפקח מטעם המטה. תפקידו לשמור על האינטרסים של הקיבוץ ולתאם בין הקבלן לקיבוץ. המפקח מייעל את כל המהלך ועשוי בהחלט לצמצם עלויות בהיקפים יותר גדולים ממה שהוא עצמו עולה. בכוונת המטה להעסיק מפקחים באזורי הפעילות השונים.
הימצאותו של המפקח באתר התחנה לא פוטר את הקיבוץ מלמנות איש תשתיות מטעמו שיהיה נוכח כל זמן העבודות במקום.
בכוונת צוות ההיגוי לקיים ישיבות עם כל קיבוץ בנפרד, על מנת להציג בפני נציגי כל קיבוץ שנדרשות אצלו עבודות שיקום את תכנית השיקום שאושרה לו, וכן לתאם את נושא העלויות.
ישיבות אלה יתואמו מול מנהלי הסחר, לפי הנוהל שיושם בהצלחה בשלבי ההתחלה של תכנית האסדרה.
אנשי קשר מטה האסדרה
אורי יונגריס 054-5992956 uri@d-direct.co.il
ד"ר עו"ד ציפי איציק איסר tzipi@lipameir.co.il
משקי דן
מיכה אמיר 050-5450642 micha@mishkeydan.co.il
ריקי בלום 08-8611861 riki@mishkeydan.co.il
תמיר ארז 050-5403259 tamir@mishkeydan.co.il