חקלאות מקומית -ערובה לביטחון המזון בישראל
- mishkeydan
- 3 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 8 באפר׳
חקלאות וביטחון המזון – בעזרת השם
למשרד החקלאות התווסף לפני כשנה ייעוד. השר אבי דיכטר החליט לקרוא למשרד "משרד החקלאות וביטחון המזון". האם בעזרת השם אכן התרחבה פעילותו של המשרד? ואיפה זה פוגש אותנו? ובכן, יש סיבות שונות לדאגה לענין הזה. קודם כל צריכת המזון הכללית גדלה. הרפואה מתקדמת, תוחלת החיים עולה, תרבות הצריכה משתנה והיכולת של הטבע לספק את צרכי האדם מתקשה להדביק את הקצב.
זה בעולם הגדול. ואצלנו, בספר המדבר, איפה שגשם יורד (אם בכלל) מאד בצמצום ורק בחורף, לא קל לגדל יבולים ולהאכיל את בני האדם ואת בעלי החיים. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הייצור החקלאי של ירקות ופירות בישראל לשוק המקומי היה שני מיליון טון כל שנה - במשך כמעט 25 שנה. האוכלוסייה גדלה ב-50%, אבל היקף הייצור החקלאי לא גדל. זאת אומרת שההסתמכות הייתה על היבוא שבעשור האחרון גדל פי חמישה – והוא גם לא השפיע על המחירים, הם המשיכו לנסוק למעלה. מדינה שמסתמכת על שיעור גבוה של ייבוא, במיוחד בעידן של מלחמה ויחסים דיפלומטיים שבריריים, עלולה להיות פגיעה יותר למשבר מזון. כלומר, חובה עלינו להגביר משמעותית את הייצור החקלאי ולהקטין את התלות ביבוא.
גורמי הייצור שצריכים להתחזק הם קודם כל מים וכח אדם. בשני הגורמים האלה מטפלים במרץ. עובדים זרים – הגדלה משמעותית של המכסות והסרת חסמים. מים – ממש בימים אלה הושלמה עבודת מטה רחבה ומקיפה שתכליתה היא להנגיש יותר מים לחקלאות ובמחירים שמצדיקים את הגידול ומאפשרים לחקלאי להתפרנס בכבוד. חוק המים עבר בכנסת בקריאה שניה ושלישית. החוק יאפשר הורדת מחירי המים לחקלאות, קיבועם לשנים ארוכות והקמת תשתיות הולכת קולחין בעשור הקרוב – חיזוק אמיתי לחקלאות ולביטחון המזון של ישראל. אנחנו מייבאים 90% מהחיטה שאנחנו צורכים בין היתר בגלל שהחיטה המקומית תלויה בחסדי שמים. אם נאפשר יותר השקייה, נגדל יותר חיטה 30% או אפילו 50% מסך הצריכה ונצמצם את התלות ביבוא. בנוסף, צריך לטפל בגורם הקרקע – להכשיר יותר קרקעות לעיבוד וגורם נוסף הוא חדשנות טכנולוגית – הגדלת התפוקה באמצעות טכנולוגיות. לטכנולוגיה יש תפקיד חשוב גם בהיבט של כח אדם. ככל שהעיסוק בחקלאות יהיה יותר מודרני, יותר מתקדם, יותר אפקטיבי במונחי תפוקה לכ"א, יותר מתגמל, יותר תחרותי מול תעשיית ההיי-טק, ובשורה התחתונה – מוקד משיכה יותר חזק לצעירים.
הנה כי כן, אולי מתוך המשבר החמור שנובע גם בהתפתחות גלובלית וגם מהמלחמה שאנחנו עדיין בעיצומה יבוא לחקלאות בכלל ולגידולי שדה בפרט אביב חדש. תרתי משמע. יש למה לצפות.
להרחבה: ראיון של שר החקלאות בוועידת "שדות חדשים", בשיתוף קבוצת חיפה ו"ידיעות אחרונות", שר החקלאות: "אקלים קיצוני ומחסור במזון? נגדיל את הייצור החקלאי שלנו בשליש"
